Soustavné tažení výboru proti právu členů používat nástěnky pokračuje – výbor ve svých zápisech upozorňuje na údajné poškozování nástěnek (zveřejnění informace na nástěnce je její poškození?) a předseda i několikrát denně neváhá přijet a informace členů strhnout. Tuto svou činnost pak paradoxně nazývá „ochranou práva členů na informace”. Místo diskuze upřednostňuje zákaz – to je demokracie v podání předsedy výboru!

O snaze výboru zamezit komunikaci mezi členy společenství jsme psali již v roce 2023 v článku Zase ty nástěnky a v roce 2022 v článku Nové nástěnky – staré způsoby.

 

V zápise ze schůze výboru dne 20. 12. 2023 se doslova uvádí:

„Výbor SVJ hledá nové řešení, aby se zamezilo soustavnému poškozování nástěnek a aby obsah nástěnek zůstal čitelný pro normální, slušné členy SVJ. Je zřejmé, že členy SVJ zajímají oficiální informace, a nikoliv nesmysly a dezinformace. Výbor SVJ se bude nadále snažit chránit jejich právo na informace.”

 

Zdá se, že právo členů na informace je podle výboru redukováno na právo na oficiální informace, myšleno asi jako informace výboru. To, že tyto informace výboru nemusí být úplné, příp. jsou vytržené z kontextu, to členům SVJ asi nemusí vadit, protože vše mimo informace výboru jsou jen „nesmysly a dezinformace, a proto musí být z nástěnek odstraněny a členům zůstat utajeny. Co je informace a co je dezinformace určuje pochopitelně výbor, členové do toho nemají co mluvit.

Některým členům výbor dokonce hrozí soudní žalobou – prý za „systematické znečišťování a poškozování majetku SVJ”. Zveřejnění informací = znečištění nástěnky + poškození majetku, zbytečná výměna původních nástěnek + zákaz informací = chování řádného hospodáře, to je logika výboru. Opět rozhodnutí, ke kterému se členové SVJ nemohli nijak vyjádřit (dokonce se podle zápisu z jednání kontrolní komise zdá, že ani ta o tomto soudním řízení se členy SVJ není výborem informována).

Ne nadarmo se říká – kde se bojuje proti dezinformacím, tam se bojuje i proti informacím. Také se říká, že demokracie je diskuze, zatímco totalita je diktát. Co z toho převládá u nás, je z jednání výboru zřejmé. Rozhodují snad členové o tom, co se v domě bude dělat? Ne, mohou pouze hlasovat o tom, co navrhne výbor. Nic víc. A někdy ani to ne – viz výměna domovních telefonů nebo každoroční úpravy městských pozemků okolo domu.

Protože si myslíme, že diskuze mezi členy je důležitá a může přinést pro činnost SVJ řadu podnětů, požádali jsme výbor dne 30. 1. 2023 o zřízení nástěnky ve vestibulu každého vchodu domu, která bude vyhrazena pro členy SVJ. Jako obvykle nám dodnes neodpověděl 🙁

 

V příloze uvádíme informační letáky, které jsme se snažili v poslední době zveřejňovat na nástěnkách domu a které předseda výboru opakovaně i několikrát za den odstraňoval. Dokonce jednomu z autorů těchto informací občas vhazuje do schránky roztrhané vyhozené reklamní letáky (skutečně mimořádná ubohost). To ale asi podle předsedy znečišťování poštovních schránek není. Ochotným pomocníkem předsedy výboru R. Štěrby při tomto jeho „čištění nástěnek je i zástupce správce domu Ing. M. Kubiš (pokud se tedy v domě občas objeví).

 

K uvedeným faktům pouze dodáváme, že cena nového domovního telefonu (Tesla Stropkov ESO 2-BUS 4FP 211 23) je cca 800 Kč (např. viz zde).

Informace o cenách výrobce hydrantů (Pavliš&Hartmann) lze nalézt zde a o cenách prodejce hydrantů zde. Výbor sliboval menší hydranty, ale zmenšila se pouze hloubka o 5 cm (nyní tedy 65 x 65 x 17,5 cm). Příklad skutečně menšího hydrantu můžeme vidět v domě Štouračova 1,3,5 (38 x 52 x 18,5 cm). Z obrázku je patrné, že rozdíl ve vzhledu původních opravených plechových skříní rozvaděčů ve Štouračově 1,3,5 oproti novým rozvaděčům u nás je jen minimální, zato rozdíl v ceně je obrovský (u nás + 2 mil. Kč navíc)!

 

 

Členové našeho SVJ si v neregulérně organizovaných volbách na jaře 2021 zvolili do výboru nové dva členy, kteří v domě nemají žádný vlastnický podíl a kteří v něm ani nebydlí (tyto neregulérní volby jsou dosud předmětem soudního sporu). Členství ve výboru SVJ jim dává velkou pravomoc, a tedy i pro ně velkou příležitost. Proč k nám tito lidé přišli? Z lásky k nám nebo k tomuto domu?

Myslíte, že tito noví členové výboru budou hledět na blaho členů společenství? Nebudou spíše sledovat svoje vlastní zájmy? Zatím se jim povedlo udržet v domě chov předsedových hadů, potrestat protestujícího člena, kterému tito hadi páchli, a kromě nových nástěnek i vyčistit fond oprav za zbytečné nové plechové škatule.

Kde nám tato sehraná dvojice pustí žilou příště?!

 

Příloha:

 

Štítky: , , ,